چهارمین نشست از سلسله نشست های تخصصی پاسخ به شبهات کرونا با عنوان : “ بررسی وجوب یا حرمت بستن مساجد در شرایط انتقال ویروس با توجه به امکان مراعات با فاصله گذاری، با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر طاهری پژوهشگر ومدرس حوزه ، طلاب،اساتید وکادر محترم مدرسه در فضای مجازی برگزار شد.
دکتر طاهری دراین نشست ابتدا خلاصه ای از مباحث مطرح شده در نشست قبلی را بیان کردند که خداوند به واسطه این مشکلات وسختی ها وبلایا در طول زندگی چند چیز را به انسان آموزش می دهد:
1- جلوگیری از غرور که در وجودانسان وجوددارد که خود را قدرت مطلقه عالم می داند وانسان ها به سوی آن گرایش دارند.
2- انسان بایدبرای حل مشکلات تدبیر،برنامه ریزی وتلاش نموده وگام به گام رشد وظرفیت سازی نمایند.
3- در مسیر طی کردن این راه، اهمیت توکل وتوسل به معصومین (علیهم السلام ) بیشتر برای او آشکار می شود.
وی درادامه به تحلیل وبررسی وجوب یا حرمت بستن مساجد در شرایط انتقال ویروس با توجه به امکان مراعات با فاصله گذاری پرداخت. دکتر طاهری گفت :یکی ازوقایع تلخی که ویروس کرونا از خود برجا گذاشت و مسئولین امر برای جلوگیری از انتشاراین ویروس منحوس تلاش در به حداقل رساندن تعاملات مردم با یکدیگر و کاهش فعالیت های اجتماعی ومذهبی نمودندو شعار درخانه ماندن را هدف خود قرار دادند تا زنجیره انتقال آن را به حداقل ممکن برسانند.اولین اتفاق تلخ ،تعطیلی اماکن مذهبی از قبیل حرم ها و مساجد و هیأت های مذهبی و…بو دواین امر برای متدینین خیلی دردناک بودواز نظرروحی بر قشر دیندارجامعه آسیب روحی وارد شدودرپی آن تحلیل های مختلفی از سوی اندیشمندان وصاحب نظران صادر شد.که عده ای انجام واجبات را در خانه در صورتی که آسیب وآفت به دنبال داشته را عنوان نموده و عده ای خواستار توجه به بهداشت روانی در کنار بهداشت فردی را خواستار شدند و با تعطیلی اماکن مذهبی ،بهداشت روانی را در خطر می دانستند.
اما آنچه سازمان بهداشت وستاد ملی کرونا که به دستور رهبر معظم انقلاب«مدظله العالی» تشکیل شده بود به تصویب رساند و تبدیل به قانون شد ،تعطیلی اماکن مذهبی و مراسمات مذهبی بود و خود رهبر معظم انقلاب در پی صدور قانون کلاس درس خارج و سفر مشهد مقدس خود را به منظور تبعیت از مسئولین و رعایت قانون تعطیل نمودند.وی در ادامه افزود : اگر در مقام ارزیابی و نقد آنچه در بحران کرونا گذشت باشیم، می توانیم بگوییم که این مهمان ناخوانده مهمانی نامشخص داشته وباتوجه به اینکه دشمن در مقام طراحی هدف اصلی اش اجتماعات مذهبی بوده که “یدالله مع الجماعه “ و تفرقه از اجتماعات را دنبال نموده اند. فلذا ما باید موضع خودرا دقیق مورد مطالعه قرارداده و دقت کنیم در موارد مشابه که پیش خواهدآمد آیا تعطیل کردن مراکز تجمع مذهبی که نقطه قوت محاسبه می شود و دست یافتن بر پروتکل های که جلوی ویروس ونشر آن گرفته و می توانیم مراسمات مذهبی با رعایت بهداشت فردی ادامه داده وبرخورد انفعالی نداشته باشیم وفعال باشیم وبا توجه به مسأله فقهی ایجاد شده بین مستحب مؤکد مسجد وحرمت هلاکت که به وسیله تزاحم قابل حل است . هر عاقلی به حکم عقل می داند که حفظ سلامتی واجب است. واگر احتمال خطر وجودداشته باشد ولواینکه افراد به نیت خالصانه بخواهد در مسجد حضور پیداکند وبه مستحب عمل کند، اجازه حضور دراین اماکن را به پشتیبانی از آیات وروایات ندارد. دکتر طاهری خاطر نشان کردند: درفقه ، قانونی که از کشور اسلامی صادر شود لازم الاجراست وسرپیچی از آن تخلف می باشد که تعطیلی اماکن مذهبی از سوی سازمان بهداشت و ستاد ملی کرونا تصویب شدوبرهمه افراد تبعیت ازآن واجب شد. اما در شرایطی که امکان رعایت پروتکل های بهداشتی در مساجد وجودداردوآسیب ها را می تواند به حداقل ممکن برساند بازهم ملتزم به دستور قانونی باید باشیم ؟یا می توانیم براساس رعایت پروتکل نماز را در مسجد بخوانیم ،در صورتی که مرجع رسمی آن را نپذیرفته است.در این صورت برگزاری نماز جماعت چه حکمی می تواند داشته باشد و درصورت اقامه نماز به جماعت در مساجد در صورت رعایت بهداشت فردی و عدم پذیرش مرجع قانونی آیا نمازی که اقامه شده فرد را بری الذمه ام می کند یانه “؟ ادامه نشست با توجه به محدودیت زمانی به جلسه بعدی موکول شد. درپایان این نشست دکتر طاهری به سوالات مطرح شده توسط طلاب را پاسخ گفتند.
آخرین نظرات